Osteoporoosi heikentää tutkitusti ihmisen elämänlaatua aiheuttaen kipua ja huonontaen ryhtiä. Usein rintarangan kyfoosi lisääntyy ja ryhti painuu kumaraan (kuva 1). Etukumara asento heikentää tasapainoa ja lisää kaatumisriskiä. Huono ryhti lisää myös painetta rintarangan nikamien etuosissa aiheuttaen kompressiomurtumia. Osteoporoottiset kompressiomurtumat voivat toisaalta olla osaltaan lisäämässä etukumaraa eli kyfoottista asentoa. Kyfoottinen asento vaikeuttaa aina ihmisen arkea. Pahimmillaan se aiheuttaa kroonisen kiputilanteen ja jopa hengitysvaikeuksia.
Seuraavaan kokosimme tutkimusyhteenvetoa siitä, mihin asioihin ryhtituilla on pystytty vaikuttamaan.
Spinomed-ortooseilla huomattava vaikutus ryhtiin
Pfeifer, M. ym. (2011) tutkivat Spinomed- ja Spinomed Active -ryhtitukiliivien (kuvat 2 ja 3) vaikuttavuutta rintarangan kyfoosiin potilailla, joilla oli taustalla osteoporoottisia kompressiomurtumia selkärangassa.
Tutkimukseen osallistui 108 potilasta, jotka jaettiin kolmeen tutkimusryhmään. Molempien ryhtitukiliivien käyttäjille oli oma tutkimusryhmä ja lisäksi oli kontrolliryhmä, jolla ei ollut tukiliiviä käytössä.
Tutkimuksessa potilaiden kyfoosikulma pieneni molemmilla ryhtitukiliivimalleilla keskimäärin 11% lähtötilanteeseen verrattuna. Seuranta-aika oli 6kk. Rintarangan ojentuminen antaa myös keuhkoille lisätilaa laajentua ja näin hengitys helpottuu. Pfeifer ym. havaitsivat myös, että hengityskapasiteetti kasvoi samassa ajassa lähes 20 %:a Spinomed-ortooseja käyttävillä henkilöillä.
Dynaamisella ryhtituella lisää voimaa – voiman ennaltaehkäisevä vaikutus
Pfeifer, M. ym. (2011) tutkimuksessa tutkittiin myös Spinomed-ryhtitukien vaikutuksia vartalon lihasvoimaan. Aiemmin on ajateltu, että selkätukien käyttö heikentäisi vartalon lihasvoimaa. Tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että kuuden kuukauden seuranta-aikana vartalon lihasvoima kasvoi selkeästi liivittömään kontrolliryhmään verrattuna. Selkälihasten voima kasvoi molemmilla ryhtitukimalleilla lähes 65 %:lla ja vatsalihasten voima lähes 50 %:lla.
Sinaki, M. ym. (2002) selvittivät tutkimuksessaan sitä, pystytäänkö selän ojentajalihasten voimaharjoittelulla vähentämään nikamamurtumien riskiä. 10 vuoden seurantatutkimukseen osallistui 50 58-75 -vuotiasta naista. Tutkimusjoukko jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle tehtiin kahden vuoden progressiivinen selän ojentajalihasten harjoitusohjelma. Selvisi, että selkälihasharjoittelua tehneellä ryhmällä oli kahden vuoden jälkeen voimakkaammat selkälihakset. Jännittävä löydös oli, että tilanne oli sama myös 10 vuoden kohdalla eli selkälihasten korkeampi voimataso pysyi yllä useita vuosia. Selän lihasvoimaa tehneellä ryhmällä oli myös huomattavasti vähemmän selän kompressiomurtumia 10 vuoden tutkimusaikana ja kontrolliryhmässä riski kompressiomurtumalle oli 2,7-kertainen. Tutkijat huomauttivat myös, että lihasvoimaharjoittelu suojaa myös kaatumisilta, joista usein seuraa murtumia.
Spinomed-ortoosit tarjoavat uudenlaisen dynaamisen tuen
Aiemmin osteoporoottisten kompressiomurtumien hoitoon on käytetty kovia ja jäykkiä ortooseja, niin sanottuja kolmipisteortooseja. Niiden ongelma on usein se, että niiden käyttö on epämiellyttävää, vartalon lihakset saattavat heikentyä ja hengitys vaikeutua. Kolmipisteortoosi vaatii erittäin tarkan sovituksen ja kyfoottisen ryhdin kanssa rintalastaan kohdistuva paine muodostuu usein liian kovaksi. Spinomed sen sijaan perustuu kehon omaan palautejärjestelmään ja toimii dynaamisesti.
Meccariello, L. ym. (2017) vertailivat tutkimuksessaan osteoporoottisesta kompressiomurtumasta kärsivien, 65-93 -vuotiaiden kokemuksia perinteisestä kolmipistetuesta ja dynaamisesta Spinomed-ortoosista. Tutkimuksessa keskityttiin ensisijaisesti kipukokemukseen. 140 henkilöä jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin Spinomed-ryhtituki ja toiselle kolmipisteortoosi. Kolmipisteortoosia käyttäneiden potilaiden kivun keskiarvo VAS-asteikolla 0-10 (0=pienin mahdollinen kipu) tippui lähtötason 9:stä 5,6:een sekä kolmen että kuuden kuukauden kohdalla. Spinomed-ortoosia käyttäneiden keskiarvo tippui 9:stä 4,3:een kolmen kuukauden kohdalla ja 3,9:ään kuuden kuukauden kohdalla (kuva 5). Tutkimuksissa havaittiin lisäksi, että Spinomed oli ortooseista mielekkäämpi, sillä sen käyttäjät raportoivat käytön epämiellyttävyyksistä vain kahdeksan kertaa kun kolmipisteortoosista ilmoituksia tuli 28.
Spinomed-ryhtituen vaikutusta kipuun tutkivat myös Dionyssiotis, Y. et. al. vuonna 2015. Heidän kuuden kuukauden seurantatutkimuksessaan huomattiin, että Spinomedia käyttävien potilaiden kipukokemus laski VAS-asteikolla noin 6,5:stä lähes 4:ään.
Lue lisää osteoporoosin hoidosta ja ryhtituista täältä.
Nilkan ulkosyrjän hoitoon Tukikohta suosittelee:
-
EXTO Light -ryhtituki
Kevyt selän ryhtitukiliivi
Artikkelissa käytetyt lähteet:
- Dionyssiotis Y et al. Prospective study of spinal orthoses in
women. Prosthet Orthot Int 2015;39(6):487-495. - Meccariello L et al. Dynamic corset versus three-point brace in the
treatment of osteoporotic compression fractures of the thoracic and
lumbar spine: a prospective, comparative study. Aging Clin Exp Res
2017;29(3):443-449. - Pfeifer M et al. Effects of two newly developed spinal orthoses on trunk muscle strength, posture, and quality-of-life in women with postmenopausal osteoporosis: a randomized trial. Am J Phys Med Rehabil 2011;90(10):805-815.
- Sinaki M et al. Stronger back muscles reduce the incidence of
vertebral fractures: a prospective 10 year follow-up of
postmenopausal women. Bone 2002;30(6):836-841.