Osteoporoosi – maailmanlaajuinen ongelma
Osteoporoosi havaitaan usein liian myöhään. Monet potilaat ovat ehtineet kärsiä jo pitkään voimakkaista yläselän kivuista tietämättä niiden johtuvan osteoporoottisesta murtumasta. Pitkään jatkunut yläselän kipu on usein ehtinyt heikentää elämänlaatua ja aiheuttaa merkittäviä rajoitteita päivittäiseen elämään.(1)
Murtumien riski kasvaa iän myötä paitsi luumassan tiheyden laskun, mutta myös lisääntyneiden kaatumisten seurauksena. Ikääntyneiden osuus maailman väestöstä kasvaa nopeiten. Lisäksi elinajan ennuste nousee jatkuvasti. Tästä johtuen osteoporoottiset murtumat ovat lisääntymässä merkittävästi ellei ennaltaehkäiseviin toimiin tartuta aiempaa huomattavasti tehokkaammin. (1)
Osteoporoosia voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä
Oikeanlaisella hoidolla ja kuntoutuksella pystytään ennaltaehkäisemään uusia murtumia ja elämänlaadun heikentymistä. Mitä aikaisemmin hoito ja kuntoutus päästään aloittamaan, sitä paremmat tulokset on saavutettavissa. (2)
Pitkäaikaislääkityksellä voidaan hidastaa luun menetystä ja jopa stimuloida luun kasvua. Lisäksi sopivalla annoksella kalsiumia ja D3-vitamiinia voidaan auttaa luumassan uudelleen rakentamista. Luumassan menetykseen liittyy aina myös menetykset lihasmassassa. Tällöin fysioterapeuttisilla harjoitteilla on tärkeä tehtävä lihasvoiman ja kestävyyden ylläpidossa ja vahvistamisessa. (2)
Ortoosi merkittävä osa hoitoa ja ennaltaehkäisyä
Varsinkin selän nikamamurtumien jälkeen on erityisen tärkeää, että lääkehoitoon yhdistetään ortoosihoito eli tilanteeseen sopiva selkätuki. (2) Tuki toimii erinomaisena kivunlievittäjä vähentäen kipulääkkeiden tarvetta. Tuki on samalla tärkeässä roolissa ryhdin ylläpitäjänä, jotta murtuma pääsee paranemaan hyvässä asennossa. Huonoon asentoon luutuessaan nikamien muoto kiilamaistuu ja rintarangan kyfoosi (etukumara) kasvaa (kuva 1).
Aiemmin selkätuet olivat jäykkiä ja niiden pitkäaikaiskäyttö passivoi lihaksia. Nykyaikaiset tuet on dynaamisia (kuva 2), liikettä sallivia ja lihastyötä aktivoivia. Nykyselkätuet auttavat potilaita ylläpitämään ryhtiä ja vähentämään rintarangan kyfoosia (etukumaraa). Niin kutsutun biofeedback -menetelmän avulla ne aiheuttavat tiedostamatonta, reflektoorista, selkälihasten aktivointia johtaen lihasten vahvistumiseen.
Ennaltaehkäisevässä mielessä selkätuki olisi hyvä ottaa käyttöön jo aikaisessa vaiheessa, ennen osteoporoosin aiheuttamia murtumia tai selkärangan ryhdin selvää heikentymistä. Markkinoilta löytyy nykyään erinomaisia malleja niin kevyeen kuin vahvempaankin ryhdin tuentaan. Oikein valitulla ja hyvin asennetulla dynaamisella selkätuella potilas pystyy elämään paljon kivuttomammin ja liikkumaan huomattavasti enemmän. Tutkimukset (3. Pfeiffer y. 2011) osoittavat myös, että pitkällä aikavälillä selkää tukevat lihasryhmät (selkä-, vatsa- ja kylkilihakset) vahvistuvat selvästi ja kaatumisvaara pienenee.
Tukikohdan ryhtitukisuosikit selän dynaamiseen tuentaan
Kuten ylempänä tekstissä kävi ilmi, selkätukia on moneen lähtöön kevyistä tukitarpeista erittäin tukeviin. Tukivalinta tehdään aina potilaan taustatiedot tarkasti huomioiden. Yläselän lievissä ja alkavissa ryhtiongelmissa suosikkimme on Exto Light -ryhtitukiliivi. Se on erittäin ohut ja huomaamaton dynaaminen ryhtituki, joka muistuttaa ja tukee ryhtiä kevyesti. Tuen voi pukea päälle esimerkiksi kesken päivän, kun oma lihaksisto ei enää jaksa ylläpitää ryhtiä. Tai käyttää tietyissä tilanteissa, joissa huomaa selän kipeytyvän. Sitä voi käyttää myös opetusmielessä muistutuksena väärästä taparyhdistä pois oppiessa. Muihin kevyisiin ryhtitukiin verraten Exto Light ohjaa kokemuksiemme mukaan paremmin yläselän ryhtiä, ohjaa hartioita alaspäin ja jättää lapaluut vapaiksi. Toinen suosikkimme on Dorsolite, joka on monien ammattilaisten suosikki.
Kun Exto Light tai Dorsolite ei enää riitä tai taustalla alkaa olla jo pidempiaikaisia ongelmia, ryhdin heikentymää ja mahdollisesti nikamamurtumiakin, kyseeseen tulevat tukevammat alumiinilastalliset mallit. Kevein alumiinilastallinen suosikkimme on Exto Inter. Exto Inter pohjautuu Exto Lightiin, mutta siihen on lisätty alumiininen tukiranka. Alumiininen tukiranka toimii jousen tavoin antaen tukea selälle ja aktivoimalla reflektoorisesti heikentyneitä selkää tukevia lihaksia.
Exto Interin kanssa tuennallisesti keskikategoriaan, sen tukevampaan päähän asettuu osteoporoositukien edelläkävijä Spinomed IV. Tämä saksalaisen Medin valmistama ryhtitukiklassikko on ollut menestyksekkäästi käytössämme jo lähes 15 vuoden ajan. Edellä artikkelissa esitetyt tutkimustulokset ovat Spinomedilla saavutettuja. Tämä tuki vaatii asiantuntevan, yksilöllisen sovituksen. Sen jälkeen tuki on erittäin toimiva, huomaamaton ja istuva.
Tukevimpaan kategoriaan nostamme yksilöllisillä mitoilla teetettävän Spinomed Activen (kuva 5) ja Flex-B:n. Spinomed Active on kokemuksiemme mukaan ainoa oikea ratkaisu silloin, kun osteoporoosi on aiheuttanut jo merkittäviä muutoksia selkärankaan. Ryhti on kumara ja ja nikamarakenne madaltunut. Tämä yksilöllisesti teetettävä tukikorsetti alumiinisella lastalla toimii silloin parhaiten ja mahdollistaa miellyttävän kokopäiväisen käytön. Flex-B on edullisempi vaihtoehto. Se antaa miellyttävän kokonaisvaltaisen tuen. Se toimii niin akuuteissa vamma- tai kiputilanteissa kuin myöhemmin kevyemmässä kuntoutusvaiheessa. Tämän mahdollistavat kaksi eri tukirakennetta: alumiinen runko vahvempaan tuentaan ja joustavat alumiinilastat kevyempään tuentaan.
Nilkan ulkosyrjän hoitoon Tukikohta suosittelee:
-
EXTO Light -ryhtituki
Kevyt selän ryhtitukiliivi
-
Flex-B -ryhtitukiliivi
Tukeva ryhtitukiliivi metallisella tukirangalla
Artikkelissa käyteytyt tutkimukset ja julkaisut:
- International Osteoporosis Foundation: Gaps and solutions in bone health. Available at: https://www.iofbonehealth.org/thematic-report-2016(last accessed 02/02/2018).
- DVO Guideline Osteoporosis 2017. Available at: www.dv-osteologie.org (last accessed 30/08/2018).
- Pfeifer M et al. Effects of two newly developed spinal orthoses on trunk muscle strength, posture, and quality-of-life in women with postmenopausal osteoporosis: a randomized trial. Am J Phys Med Rehabil 2011;90(10):805-815.
Mikäli sinua vaivaa yläselän kipu tai haluat muuten lisätietoa ryhtituista ja selän tuennasta, ole meihin yhteydessä!